side-area-logo
BIO

γραφήματα

H ομάδα Beforelight σχηματίστηκε για να πειραματιστεί με το φως.

Τα μέλη της έχουν καταπιαστεί με τον αρχιτεκτονικό και το θεατρικό φωτισμό, αλλά η ομάδα, αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα.

Οι Beforelight έχουν κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο πόλεων όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρότερνταμ και το Μαάστριχτ.
Επιπλέον, έχουν παρουσιάσει το έργο τους στη 2η και στη 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, στο Video Art Athens, στο Street Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Νύχτα Μουσείων του Ρότερνταμ, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης.

Το διάστημα 2013-2015 πραγματοποίησαν το project Urban Lightscapes, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετοχής και δημιουργικής δράσης για τη διαμόρφωση του αστικού νυχτερινού τοπίου των ευρωπαϊκών πόλεων, με την υποστήριξη του European Cultural Foundation, στο πλαίσιο του προγράμματος των συνεργατικών υποτροφιών με θεματικό άξονα «Connecting Culture, Communities and Democracy».

Το έργο των Beforelight περιλαμβάνει τη σύλληψη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή φυσικού και τεχνητού φωτισμού, με στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη διάδραση του κοινού με το φως, σε μια διαδικασία όπου η ιδιαιτερότητα του τόπου και ο πειραματισμός στην χρήση φωτιστικών μέσων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.

Beforelight μέλη είναι οι:
Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Δήμητρα Αλουτζανίδου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου.

Image module
Ελίζα Αλεξανδροπούλου
1984, Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος- Σχεδιάστρια φωτισμών.
Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (Τμήμα Θεάτρου, Κατεύθυνση Σκηνογραφία - Ενδυματολογία), έχει διακριθεί με το πρώτο Unesco Prize for the Promotion of the Arts στη διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας Prague Quadrenniale 2007. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ως σκηνογράφος και σχεδιάστρια φωτισμού στο θέατρο.
Δήμητρα Αλουτζανίδου
1984, Φωτίστρια- Σκηνογράφος
Απόφοιτη του τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (κατεύθυνση σκηνογραφίας-ενδυματολογίας) , με μεταπτυχιακές σπουδές στο σχεδιασμό φωτισμού στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας. Έχει δουλέψει ως σκηνογράφος και σχεδιάστρια φωτισμών για διάφορες παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή ζει στη Βαρκελώνη και ασχολείται με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό ενώ αποτελεί μέλος της κολεκτίβας «Flash! light collective».
Χριστίνα Αμπατζίδου
1983, Αρχιτέκτων Μηχανικός- Πολεοδόμος
Απόφοιτη του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤU Delft της Ολλανδίας. Ζει και εργάζεται στο Rotterdam ως ανεξάρτητη ερευνήτρια. Δημιουργεί συμμετοχικές σχεδιαστικές διαδικασίες με σκοπό την ενεργοποίηση δημόσιων χώρων. Δίδαξε το εργαστήριο Urban Body στο TU Delft και γράφει περιστασιακά σε αρχιτεκτονικά έντυπα. www.cristina-ampatzidou.com
Κέλλυ Εφραιμίδου
1983, Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος
Απόφοιτη του τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνογράφους Α.Βέττα, Ε.Δρίνη, Γ.Πάτσα και Λ.Καρακώστα σε παραστάσεις στο Κ.Θ.Β.Ε. και στην Πειραματική σκηνή της «Τέχνης». Έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό θεατρικών και εικαστικών εργαστηρίων. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως σκηνογράφος και σχεδιάστρια φωτισμών. Από το 2011 εργάζεται στη μέση εκπαίδευση ως θεατροπαιδαγωγός.
Κωνσταντίνα Ευαγγέλου
1976, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Απόφοιτη της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα.
Δημήτρης Θεοχαρούδης
1983, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Η εικαστική χρήση του φωτός αποτελεί ενδιαφέρον πεδίο προς αναζήτηση και πειραματισμό για τον ίδιο, ενώ οι βασικές του σπουδές θέτουν τις βάσεις για εφαρμογή του φωτισμού στην αρχιτεκτονική. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον τομέα του σχεδιασμού αρχιτεκτονικού φωτισμού.
Μαρία Λαζαρίδου
1984, Θεατρολόγος- Δραματολόγος
Απόφοιτη του τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση Δραματολογίας-Παραστασιολογίας . Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικρών διηγημάτων. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως δραματολόγος και σχεδιάστρια φωτισμών στο χώρο του θεάτρου και ως εμψυχώτρια δημιουργικών προγραμμάτων για παιδιά.
Ντόβρος Βασίλειος
1981, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Απόφοιτος ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΙΑΑC-Βαρκελώνη. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, εκθέσεις, συνέδρια και περιοδικά ενώ το διάστημα 2007-2010 συνεργάζεται με τους F451arquitectura-Βαρκελώνη. Ζει ανάμεσα σε πόλεις και πειραματίζεται με τη δημιουργική χρήση υλικών, άυλων και ψηφιακών μέσων.
Ειρήνη Στείρου
1981, Σκηνοθέτης
Σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και Κινηματογράφο στο San Francisco. Διακρίθηκε με το βραβείο Murphy and Cadogan για νέους καλλιτεχνες απο το San Francisco Foundation. Η διπλωματική της ταινία ήταν η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνων Ευρώπης και Μεσογείου του 2011. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως σκηνοθέτης. .
www.esteirou.com